Asylum Playing Cards, dat geld ophaalde via de crowdfundingsite Kickstarter, is in de Amerikaanse staat Washington aangeklaagd omdat het bedrijf niet levert aan de mensen die het project steunden.

Het is voor het eerst dat een Kickstarter-project een aanklacht aan de broek heeft hangen. Het zou de eerste rechtszaak rond Kickstarter kunnen worden. meldt PCWorld op basis van rechtbankdocumenten (pdf).

Asylum Playing Cards is een crowdfundingproject van het bedrijf Altius Management. De onderneming begon in 2012 een Kickstarter-campagne en wist 810 mensen te overtuigen om hun idee voor in totaal 25.000 dollar te steunen.

Bedrijf laat niks van zich horen

De gulle gevers hebben echter vanaf juli 2013 niets meer vernomen van Altius. Ze zitten al 2 jaar te wachten op hun retro-horror speelkaarten, ontworpen door een Servische kunstenaar.

Ze worden ongeduldig en willen hun geld terug, maar ook op die verzoeken reageert het bedrijf niet. In het originele plan zouden de speelkaarten al geleverd worden rond december 2013.

Advocaat-generaal van de staat Washington, Bob Ferguson, diende de aanklacht in zegt hierover: "Consumenten moeten zich ervan bewust zijn dat crowdfunding risico's met zich meebrengt. Deze rechtszaak is een helder bericht voor de mensen die op zoek zijn naar publiek geld: de staat Washington tolereert geen crowdfundingdiefstal."

Geld terugstorten

Kickstarter heeft geen procedure om geld terug te storten. Het bedrijf is in principe niet verantwoordelijk voor projecten die falen. Het ziet zichzelf als tussenpersoon tussen de bedenker van een idee en potentiële investeerders. Het is aan de bedenker zelf om geld terug te geven, maar daartoe is hij of zij niet verplicht.

Een Kickstart-project steunen betekent namelijk niet dat je iets koopt. Het is vergelijkbaar met het geven van geld aan een goed doel. Je hebt geen zekerheid dat die revolutionaire iPhone-hoes of dat slimme horloge daadwerkelijk geleverd wordt.

Lees ook

De valkuilen van crowdfunding

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl